Egy Ötletből Millió

A 80/20 szabály, amit mindenkinek ismerni kellene

2020. március 07. - csabadeak

Van egy szabály, amit mindenkinek ismernie kellene, hogy hatékonyabb legyen az életben. A munkában, magánéletben is segítheti az embert.2_eredmeny_2.jpg

 

A 80/20 szabály

Pareto-elv, más néven a 80/20 szabály kimondja, hogy számos jelenség esetén a következmények 80%-a az okok mindössze 20%-ára vezethető vissza. Vilfredo Pareto, olasz közgazdász  alkotta meg 1906-ban azt a matematikai képletet, amellyel az egyenlőtlen vagyoneloszlást írta le megfigyelései alapján. Pareto azt állította, hogy a megtermelt javak 80%-a, a társadalom 20%-hoz kerül a társadalomra jellemző vagyonelosztás során. Később Dr. Joseph Juran hasonló megállapításra jutott a minőségügy területén. Juran megfogalmazásában a problémák 80%-át a hibák 20%-a okozza.

A saját tapasztalatom ezzel az elvvel, a tavalyi évben történt. A munkahelyeken, a felső 20 százalékba tartozók keresik a jövedelem 80 százalékát. Meg voltam döbbenve, és elkezdtem utánajárni. További kísérletek bizonyítják, hogy a 80/20 szabály gyakorlatilag minden gazdasági tevékenységre alkalmazható.

Közgazdászok gyakran emlegetik a 80/20 alapelvét, miszerint bármely helyzetben az adott "munkának" mintegy 80%-át a munkában részt vevők 20%-a "végzi el".

Malcolm Gladwell

Munka és pénzügyek

Pénzügyi területen is érvénybe lép, mivel a munkád 20%-a fogja meghozni a bevételed 80%-át. Ha a nap elején van 5 tételből álló feladatlistád, egy feladat értékesebb és fontosabb lesz, mint az összes többi együtt. A cél tehát, meg kell határoznod, mi az az egy fontos dolog a nap folyamán, amit meg kell tenned, hogy a legtöbb eredményt vagy bevételt hozza a számodra, mert az abba fektetett energiád fog a leginkább megtérülni. Ha csak egy dolgot csinálhatnál, melyik feladat járulna hozzá a legnagyobb értékkel a munkádhoz?

  • A vevők 20%-a hozza egy vállalkozás bevételének 80%-át.
  • A lakosság 20%-a rendelkezik az összvagyon 80%-ával.
  • A bevétel 80%-át a termékek 20%-a adja.
  • Az értékesítők legjobb 20%-a termeli az eladások 80-át.4133_eredmeny.jpg

Magánélet és személyes hatékonyság

A családi tevékenységek 20%-a hozza az örömteli eredmények, jutalmak, elégedettséged 80%-át. Amikor elmész étterembe az esek 80%-ban ugyanazt fogod rendelni, nálam ez a szám még több, ritkán választok valami új ételt. A 80/20-as szabály a hétköznapi időgazdálkodás során egészen egyszerűen gyakorolható. Mind az időgazdálkodás, mind a személyes hatékonyság területén igaz, hogy az eredményeid 80%-a a befektetett energiád 20%-ának köszönheted. Emberek vagyunk, van bennünk egy természetes hajlam arra, hogy a könnyű dolgokat csináljuk, még akkor is, ha éppenséggel nem fontosak. Ebben segített nekem is, amikor megismertem ezt az elvet. Viszont ellen kell állnod, hogy az apróbb feladatokkal foglalkozz először, energiádat arra az egy vagy két dologra fordítsd amelyek sokkal értékesebbek minden másnál még, ha nehezebb is ezt megtenni.

Koncentrálj arra, amit el akarsz érni

A legfontosabb, hogy mindig azokra a tevékenységekre koncentráld a figyelmedet és az energiáidat, amelyek elvezetnek az adott célhoz. Így erőfeszítéseid nem vesznek kárba, és az energiáidat nem pazarolod felesleges dolgokra. Ehhez először is mindig pontosan tudnod kell, mit szeretnél elérni. Ne gondolkodj, helyette cselekedj. Gyakran előfordul, hogy túl sokat töprengsz egy feladaton, ahelyett hogy belevágnál az elvégzésébe? Az energiáid 80 százalékát a megvalósításba fektesd, és csupán 20 százalékát a tervezésbe. Ügyelj rá, hogy ez az így legyen.337_eredmeny.jpg

Az írással, az volt a célom, hogy elkezdj azon gondolkodni, hogy a Pareto-elvet hogyan tudod alkalmazni majd a hétköznapjaidban. Ha sikerül elsajátítanod és tudatosan alkalmaznod a 80/20-as szabályt, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy azon tevékenységeid által, melyekre érdemes fókuszálnod: hatékonyabb, sikeresebb, elégedettebb és boldogabb ember lehetsz a munkádban és a magánéletedben egyaránt.

Köszönöm, hogy elolvastad, hamarosan újra jelentkezem.
Deák Csaba – Egy ötletből millió

(Forrás: wikipedia.org)

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!

Likeold az oldalamat  FACEBOOKON!

Kövess be TWITTEREN!

.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyotletbolmillio.blog.hu/api/trackback/id/tr5115509206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása