Egy Ötletből Millió

Ha otthon dolgozol, ez a technika segíthet.

2020. április 01. - csabadeak

Szeretnéd, hogy hatékonyabban tudj dolgozni? Jobban szeretnéd beosztani az idődet? Ez a technika segíthet!

A Pomodoro technikáról röviden

A technika megalkotója az olasz Francesco Cirillo. A 80-as években vált rövid idő alatt világszerte ismertté, mint a hatékony időmenedzsment egyik meghatározó alakja. A konyhai (paradicsom formájú) időzítőről kapta a nevét, amely 25 perces intervallumokban működik. A pomodoro technika lényege, hogy 25 percig csak egy feladattal foglalkozol, majd 5 perc szünet. Aztán ismét 25 percig dolgozol és megint 5 perc szünet. Minden negyedik pomodoro intervallum után egy hosszabb 15-30 perces szünet következik.30174_eredmeny.jpg

Évek óta otthon dolgozok, így el tudom mondani, hogy ez a technika nagyon jól alkalmazható az otthoni munkavégzéshez is. Amikor nem sok idő áll rendelkezésemre, hatékonyan akarok dolgozni és jól beosztani az időmet, ezt a technikát használom. Használhatod még tanuláshoz és munkához egyaránt. Ez a hatékonyságot növelő módszer nem csak a vállalkozóknak hasznosak, bárki nyerhet vele magának egy kis időt. Akár kisebb nagyobb feladatok elvégzéséhez is nagyon praktikus.

Soha ne hagyd ki a lehetőséget a cselekvésre.

Ernest Hemingway

Hogyan alkalmazd ?

Felkészülés

Keress egy helyet, ahol nyugodtan tudsz dolgozni! Nem fog megzavarni semmi és senki. Kapcsolj ki minden értesítést a telefonodon. Ha számítógépen dolgozol otthon, akkor kapcsold ki az értesítéseket.

Első lépés: 25 perc munka

Ebben a szakaszban dolgozol, csak a feladatra koncentrálsz. Nincs telefon, e-mail olvasás és semmi más, ami elvonná a figyelmed a feladatról. Csak munka vagy tanulás. Kizárod a külső zavaró tényezőket és a feladatra koncentrálsz.

Második lépés: 5 perc szünet

Most pedig állj fel egy picit, mozogj vagy csak csukd be pár pillanatra a szemed. Kimehetsz mosdóba, ihatsz egy kávét, egy pohár vizet. Csinálj bármit, ami kikapcsol kicsit, de tartsd be az 5 perc szünetet. Ahogy letelt, vissza a munkába! Ha számítógép előtt dolgoztál, állj fel a szünetben mindenképp. Ezután a 25 perc munka és az 5 perc szünetet ismételd meg háromszor.

Utolsó lépés: Négy pomodoro után tarts 15–30 perces szünetet.

Itt egyél, pihenj, mozogj többet. Majd kezd előröl a 25 perc munkákkal és 5 perc szünetekkel. Kísérletezd ki, hogy neked mikor van szükséged erre a nagyobb pihenőre. Ha úgy érzed, hogy már három pomodoro után rád fér egy nagyobb szünet, akkor tartsd meg ezt a 15–30 perces szünetet. Figyelj, ha otthon dolgozol, hogy vissza tudj térni a munkához.

A produktivitás sosem a véletlen műve. Mindig a kiválóság, az intelligens tervezés és a koncentrált erőkifejtés melletti elkötelezettség eredménye.

Paul J. Meyer

A munkavégzés minősége fontos szempont legyen számodra, ha szeretnéd, hogy a munkád minősége fejlődjön. Viszont mindenképpen javaslom, hogy próbáld ki a pomodoro technikát, főleg ha hajlamos vagy a halogatásra esetleg a hatékonyságodat akarod növelni. Nekem ez a módszer bevált, otthoni munkához is nagyon hatékony. Milyen módszereket ismersz még? Mi vált be számodra?

Köszönöm, hogy elolvastad, hamarosan újra jelentkezem.
Deák Csaba – Egy ötletből millió

(Forrás:en.wikipedia.org)

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!

Likeold az oldalamat  FACEBOOKON!

Kövess be TWITTEREN!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyotletbolmillio.blog.hu/api/trackback/id/tr5915576432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása