Egy Ötletből Millió

Mennyit ér a magyar minimálbér az EU-ban?

2020. február 02. - csabadeak

Az EU-ban szinte mindenhol emelkedett a minimálbér januártól, igaz, az uniós tagállamokban meghatározott minimálbérek között óriási különbség van. A legmagasabb kötelező minimálbért Luxemburgban, a legalacsonyabbat Bulgáriában fizetik. 

2020 január elsején, Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be, hogy a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés 8%-os mindkét esetben .

Magyarországon a minimálbér a legalacsonyabb havi és órabér, amelyet a munkáltatóknak jogukban áll Magyarországon fizetni munkavállalóiknak. Az összeget a magyar kormány határozza meg. Magyarországon 1989-ben vezették be a minimálbér intézményét, 1992 és 2011 között mértékét évente állapították meg az Országos Érdekegyeztető Tanácsban végzett háromoldalú egyeztetések végén.

Mennyi a nettó magyar minimálbér 2020-ban?

A 2020-as minimálbér – családi adókedvezmény nélkül számított – nettó összege 107.065 Ft.
A nettó minimálbér egy gyermek esetén családi adókedvezménnyel számolt összege 117.065 Ft.
A nettó minimálbér két gyermek esetén családi adókedvezménnyel növelt összege 147.065 Ft.

Az elmúlt 10 évben folyamatos az emelkedés, a táblázaton látható.

mini1.PNG
Bruttó minimálbér alakulása az elmúlt 10 évben (forint)

1111_et.png
(Forrás: KSH)

 

Mennyi a garantált bérminimum 2020?

A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben, teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a megállapított garantált bérminimum havibér 2020. január 1-jétől. A garantált bérminimum összege 2020-ban bruttó 210.600 Ft.  Órabér alkalmazása esetén bruttó 1211 Ft, nettó 805 Ft.

A nettó garantált bérminimum családi adókedvezmény nélkül 140.049 Ft.
A garantált bérminimum egy gyermek esetén családi adókedvezménnyel nettó 150.049 Ft.
A garantált bérminimum két gyermek esetén családi adókedvezménnyel nettó 180.049 Ft

Mennyi a minimálbér az EU-ban?

Lássuk mi a helyzet ezzel szemben az EU-ban. Mennyit ér a magyar minimálbér az EU-ban? Hol helyezkedik el hazánk, a többi országhoz képest?

mini4.PNG

22.png
(Forrás: Eurostat )

Ahogy azonban az alábbi ábrán is látszik, a különbségek így is hatalmasak: a legnagyobb, 2142 euró (kb. 716 ezer forintos) luxemburgi minimálbér, míg a legkisebb a bolgár minimálbér, ami 312 euró (104 ezer forint) az adatok alapján.

Érdemes megjegyezni, hogy a bruttó minimálbért tartják nyilván, ami nem feltétlenül teremt összehasonlítható helyzetet. Az eltérő adózás ugyanis jelentősen módosíthatja, hogy egyes országokban mennyit kap ebből kézhez a munkavállaló, bizonyos esetekben akár a sorrend is megváltozhat.

Az Európai Unió legtöbb érintett országban a szociális partnerek bevonásával, háromoldalú egyeztetések keretén belül kerül meghatározásra a minimálbér.

Mennyit ér a magyar minimálbér az EU-ban? Láthatjuk, hogy hazánk hol helyezkedik el, sajnos nem túl előkelő helyen, de azt is látjuk, van ahol még kevesebb a minimálbér, de vannak országok ahol rendkívül magas. Mire elég, sok vagy kevés ezt mindenki döntse el. Ezeket a számokat látva, kevés volt az emelés mértéke?

Köszönöm, hogy elolvastad, hamarosan újra jelentkezem.
Deák Csaba - Egy ötletből millió

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!

Likeold az oldalamat  FACEBOOKON!

Kövess be TWITTEREN!

(Forrás: KSH, Eurostat)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyotletbolmillio.blog.hu/api/trackback/id/tr3815450802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása