Egy Ötletből Millió

5 Lépéses problémamegoldás

2020. március 16. - csabadeak

A problémák életünk szerves része, elkerülhetetlen, hogy szembesüljünk velük. Ezen nem tudunk változtatni, sajnos. A legtöbb energiádat a megoldások keresésre használd fel.1463_eredmeny.jpg

Területük legjobb szakemberei minden estben a megoldásokra koncentrálnak.Idejük legnagyobb részében megoldásokon gondolkodnak. Gondolkodásuk midig pozitív. Egyáltalán nem segítesz magadon azzal, ha állandóan a problémádon rágódsz a megoldások helyett. A helyes kérdések és utána a helyes lépések segítenek abban, hogy a felmerülő problémákat meg tudd oldani. Ha elegendő megközelítéssel próbálkozol, és minden egyes próbálkozásból vagy kudarcból leszűröd a tanulságot, akkor előbb-utóbb sikerrel fogsz járni.

1. Mérd fel a helyzetet pontosan

Mi pontosan a probléma, tedd fel magadnak a kérdést. A feladat tehát, világosan lásd a problémát, mielőtt lépéseket tennél a megoldásra. Kezdd azzal, hogy a legnagyobb problémát, amelyekkel ma szembesülnöd kell, határozd meg. Ahelyett, hogy azon aggódnál, ki a hibás, inkább a megoldáson gondolkozz. Vannak olyan dolgok amikkel, nem tudsz mit kezdeni. Ezek nem problémák, hanem az élet velejárói. Lehetséges az is, hogy ami problémának vagy akadálynak nézel, valójában egy lehetőség. Felelősséget fogadd el.

Ha egy problémát kimondasz, félig már meg is oldottad.

Közmondás

2. Valós ez a probléma, csak egy probléma van?

Minél több módon próbálod meghatározni a problémát, annál valószínűbb, hogy találsz rá megoldást. Tegyél fel magadnak sok kérdést. Akár a munka, vagy magánéleted területén, határozd meg mi a pontos probléma. Milyen más probléma van még? Mi akadályoz?

Minden probléma megoldásának első föltétele: a probléma tisztán meglátása.

Szabó Ervin

3. Hogyan következett be?

Nézz utána, hogy megértsd a probléma kialakulását. Ha ismétlődik, a rendszeredben lehet a hiba. A feladatod, megtalálni az okát, hogyan következett be. Így képes leszel a gyökerénél megragadni a problémát. Miért is ez a probléma? Mire vezethető vissza?14473_eredmeny.jpg

4. Milyen megoldások lehetségesek?

Amennyi megoldást csak tudsz sorolj fel. Minél több megoldás közül tudsz válogatni, annál valószínűbb, hogy a megtalálod a megfelelőt. Kényszerítsd magad arra, hogy minél több megoldást felírj magadnak. Néha bármilyen megoldás jobb, mint ha nem teszel semmit sem. A legjobb sokszor, ha csírájában elfojtod a problémát. Ha megtalálod a megoldást, cselekedj gyorsan, tedd meg a szükséges lépéseket. Az ember agya úgy van felépítve, hogy minél jobban összpontosítasz a probléma megoldására, annál több megoldást találhatsz.

5. Hozz egy döntést és cselekedj

Miután kiválasztottad a megoldást, cselekedj, utána tedd fel a kérdést: Mi a következő lépés? Mit fogsz most tenni? Ha rászoktatod magad , hogy egyre inkább a lépésekre koncentrálj, annál hozzáértőbb leszel a problémák megoldására. Honnan tudod, hogy jól fog működni? Minél pontosabban meghatározod az eredményt, ami a megoldással el kívánsz érni, annál valószínűbb, hogy el is éred. Az élet terültein, minél jobbá válsz a problémák megoldásában, annál nagyobb problémák megoldását is meg tudod majd oldani. Karriered alakulásában , a sikered alakulása nagy mértékben azon is fog múlni, hogyan tudod a felmerülő helyzeteket megoldani. Ha azt látják meg tudod oldani gyorsan és hatékonyan a felmerülő szituációkat, annak híre megy és az előléptetésed is lehetséges.14480_eredmeny.jpg

Gyakran úgy tanuljuk meg, hogyan kell megoldani egy problémát, hogy megoldjuk.

John Kay

Még ma döntsd el, hogy a megoldásokra törekszel, az élet minden területén. Ne azon tépelődj, ki hibáztatható, inkább a megoldásra és a teendőkre összpontosíts. A problémamegoldásért járó legnagyobb jutalom maga a lehetőség a még nagyobb és még fontosabb problémák megoldása. Minél inkább a megoldásokra koncentrálsz, annál több megoldási lehetőség bukkan fel, ez pedig annál nagyobb hozzáadott értékkel bír a munkád és életed számára is. A sikert úgy is definiálhatjuk, mint a problémamegoldó képességet. Ez azt is jelentheti, hogy a boldogság is részben a problémamegoldásra való képességet jelenti.

Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket.

Albert Einstein

Köszönöm, hogy elolvastad, hamarosan újra jelentkezem.
Deák Csaba – Egy ötletből millió

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!

Likeold az oldalamat  FACEBOOKON!

Kövess be TWITTEREN!

.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyotletbolmillio.blog.hu/api/trackback/id/tr5615523252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása