Egy Ötletből Millió

Ez segíthet, hogy közelebb kerülj a céljaidhoz.

2020. április 30. - csabadeak

Mersz tervezni? Tudod, hogy mit is akarsz valójában? Hogy közelebb kerülj a válaszaidhoz, használd a GOSPA-modellt!

Ha egyedül töltesz egy kis időt, le tudod lassítani a gondolkodásod. Meg tudsz tervezni, rövid és hosszú távú célokat egyaránt. El tudod dönteni, mi az, ami fontos számodra. Az a jó hír, hogy minél több időt gyakorlod az egyedüllétet, annál gyorsabb, jobb és átfogóbb válaszok és ötletek érkeznek az önmagaddal töltött idő során. Van egy modell, amin ha végigmész még közelebb kerülhetsz a céljaidhoz, ez a GOSPA-modell. Ahhoz, hogy segíts magadnak vagy másoknak jobban tervezni és gondolkodni, használd a GOSPA-modellt. Ez az angol szavak kezdőbetűiből összerakott betűszó. (Goals, Objectives, Strategies, Priorities, Activities)2254_eredmeny.jpg

Hosszú távú célok (goals)

A célok az egyedi mérhető, időhöz kötött eredmények, amiket hosszú távon el akarsz érni az életedben vagy a munkádban. Ilyen célokat tűzhetsz ki, a profitra a cégedben , üzleti növekedésre, előléptetésre, vagy akár családi ház vásárlása is lehet hosszú távú cél. Nem pár perces munka ezt összeírni. Adj magadnak időt, gondold végig mit is akarsz elérni.

Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.

Phineas Taylor Barnum

Rövid távú célok (objectives)

Ezek azok a célok, amik a nagyobb cél eléréshez meg kell valósítani. Képzeld el azt, hogy a céljaid a létra tetején vannak, ezek a hosszú távú céljaid, a rövid távú céljaid pedig a létra fokai, amelyek egymás után fel kell lépj, hogy elérd a létra tetején álló célodat. A hosszú távú céljaidat bontsd fel részcélokra, így meglelheted, a rövid távú céljaidat.

Az élet nagy titka az, hogy nincs nagy titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni.

Oprah Winfrey

Stratégiák (strategies)

A módszerek, különböző utak, ahogy elérheted a rövid távú céljaidat. Lehet sokféle stratégiád, hogy elérd a rövid távú céljaidat. Írd össze őket. Ha például több időt szeretnél magadnak, határozd meg az életedben azokat a dolgokat, amire felesleges időt pazarolsz, ami nem ad semmifajta hasznot a célod eléréséhez és hagyj fel ezekkel a tevékenységekkel.

Egy stratégia két lehetséges legnagyobb hibája: az idő előtti cselekvés, illetve a lehetőség elhalasztása.

Paulo Coelho

20163_eredmeny.jpgFontossági sorrend (priorities)

A fontossági sorrend a tevékenységek során kerülnek elő, amelyek hosszú és rövid távú céljaid elérésében másoknál fontosabbak. Alkalmazd a 80/20-as szabályt is erre a célra, itt olvashatsz bővebben róla. Melyek azok a tettek, amelyek a 20 százalékát képviselik az összes cselekedetnek, de az eredményeid 80 százalékát adják? Gondolod végig jól.

Tettek (activities)

Mik azok a tettek, amiket meg kell tenned, hogy közelebb kerülj a céljaidhoz? Milyen meghatározott időhöz kötött tevékenységet kell megtenned, hogy a meghatározott stratégiával, elérd rövid majd hosszú távú céljaidat egyaránt?

Nem a szavaink vagy a gondolataink tesznek azzá, akik vagyunk, hanem a tetteink… vagy azok hiánya.

Jane Austen


Remélem a segítségedre lesz, a GOSPA- modell, ha használod, javíthat majd a döntéshozó képességeden. Segít abban, hogy egyszerre egymást kiegészítve használd a hosszú és rövid távú gondolkodásodat. Közelebb kerülhetsz a céljaidhoz, hogy elérd, amire vágysz.

Köszönöm, hogy elolvastad, hamarosan újra jelentkezem.
Deák Csaba – Egy ötletből millió

(kép forrása: freepik)
(Forrás:https://family.premier-education.com/)

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!

Likeold az oldalamat  FACEBOOKON!

Kövess be TWITTEREN!

.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyotletbolmillio.blog.hu/api/trackback/id/tr115650016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása