Egy Ötletből Millió

Korunk leghasználtabb drogja, az okostelefon.

2020. február 07. - csabadeak

Mennyire változtatta meg az életünket az okostelefon? A sok előny mellett függővé teszi az embert?

Nem mehetünk el a tény mellett, 2020-ra az életünk nagy részét képezik az okos eszközök, kütyük. Számtalan előnyük mellett, egyre többen érzik, hogy a rabjává válnak. Kialakult egy olyan függőség amire lehet nem volt a társadalom felkészülve.

330_eredmeny.jpg

A telefon manapság

Kutatók megvizsgálták a fiatalokat (18-33 év között), mennyit használják az okostelefonjukat, hihetetlen volt az eredmény ugyanis átlagosan több, mint 5 órát töltenek telefonjuk nyomkodásával. De a legmegdöbbentőbb az volt, amikor megkérdezték őket, a válaszadók azt mondták szerintük csupán 2,5 órát használják. A tagadás és nem beismerés egy jele, mint bármilyen függőségnél. Vannak akik 20 órán át képtelenek megválni az okos kütyüktől.

Sok vitát generál, ha társaságban is csak a telefonunkat nyomkodjuk. Én rendkívül mérges vagyok, amikor valakivel beszélek és előveszi a telefonját. Ez a tisztelet legalapvetőbb kimutatása, hogy figyelek arra akivel beszélek, és arra amit mond.

Szabadság: annyit jelent, hogy szabad saját egyéniségem törvényei szerint élnem. A szabadság ellentéte nem a rabság, hanem a kényszerű alkalmazkodás.

Benedek István

Már nem arra használjuk amire kellene

Fotózás, közösségi média használata, böngészés az interneten. Már sokkal inkább ez a jellemző amire igazából használjuk. Én kimondottan szerettem, amikor a telefont még csak telefonálásra és SMS küldésére használtuk. Többet lehetett beszélgetni. Imádom a régebbi időkben játszódó filmeket és sorozatokat. Amikor két ember leül egymással szemben és beszélgetnek, vagy amikor étterembe esznek egymásra és az ételre figyelnek, és nem azt fotózzák mit hoztak ki nekik. A másik amit manapság nem tudok, hova tenni, ha valaki nem rakja ki, hogy volt futni vagy edzőterembe, akkor az már nem is számít.

Vele kelünk és fekszünk

Hány ember lehet, akinek az első dolog amikor felébred, hogy a telefonját nyomkodja? Vagy lefekvéskor a telefon kék fénye mellett alszik el. Szerintem egyik sem vezet jó irányba. Ha reggel máris a telefonhoz nyúlunk és a híreket olvassuk, akár az egész napunkra rányomhatja a bélyegét. Ha lefekvés előtt az utolsó, hogy a telefont nyomkodjuk, nem lesz pihentető az alvásunk és azért nem leszünk frissek a következő napon.

A függőség ellen van megoldás

Van nekem is az ismeretségembe olyan, akinek fizikai fájdalma van, ha nincs vele a telefonja. Amit nem tudok megérteni, hogy sokan már csak a telefonjukkal tudnak elmenni a WC-re.

155_eredmeny.jpg

Mit tehetünk? Legyen olyan időszak amikor kikapcsoljuk vagy legalább repülő üzemmódba tesszük a telefont. Akár egy teljes nap amikor nem is nyúlunk hozzá, ha szereted a kihívásokat. Reggelente kezdjük a napot inkább azzal, hogy először elmegyünk a mosdóba, iszunk, megreggelizünk, felkészülünk a napra, összeírjuk a napi teendőket, mozgunk akár otthon, vagy kint a szabad levegőn. Sétáljunk vagy nyújtsuk, bármilyen alap gyakorlatot végezzünk, mielőtt a telefonhoz nyúlnánk.

Én ezt úgy oldottam meg, hogy hoztam egy döntést, be sem viszem a hálószobába a telefont. Így biztos nem az lesz a nap első és utolsó mozzanata, hogy nyomkodom.

Az egész élet valójában választásokról szól. Az ember sorsa a döntéseinek megfelelően bontakozik ki.

Robin Sharma

Ne menjünk el persze a mellett sem, hogy sok előnye is van, állandó kapcsolatba lehetünk a világgal, bármilyen információhoz hozzáférhetünk akár egy gombnyomással.

Akkor vajon korunk drogja az okostelefon? Függővé teszi az embereket? Számtalan előnnyel jár, de a határokat meg kell húzni a használatukban. Ha intim vagy meghitt pillanatokat élünk át, hagyjuk a telefonunkat, figyeljünk egymásra, jobban éljük meg ami történik velünk. Te mennyire érzed magad függőnek? 

Köszönöm, hogy elolvastad, hamarosan újra jelentkezem.
Deák Csaba - Egy ötletből millió

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!

Likeold az oldalamat  FACEBOOKON!

Kövess be TWITTEREN!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyotletbolmillio.blog.hu/api/trackback/id/tr9215463850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása